Aula Universitària del Palau d'Anglesola
Programa primer trimestre
Jordi Borràs
Dijous 5 d'Octubre
Jordi Borràs és fotoperiodista freelance i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Actualment és cap de fotografia del magazín La Mira i col·labora, entre altres mitjans, amb l'Agència Catalana de Notícies i la revista basca Argia. Ha dedicat bona part de la seva obra professional a investigar i documentar l’extrema dreta i el nacionalisme espanyol a Catalunya. També ha publicat reportatges a capçaleres especialitzades amb la investigació de la ultradreta com la publicació sueca Expo, la britànica Hope not Hate o la capçalera alemanya Antifaschistische Infoblatt. Ha publicat una desena de llibres entre els quals el seu darrer "Tots els colors del negre. L'extrema dreta a l'Europa del segle XXI".
Conferència: “L’extrema dreta”
Carme Farnell
Divendres 13 d'Octubre
Llicenciada en Geografia física i doctora en el "Diagnosi, anàlisi i predicció de les pedregades a Catalunya" per la Universitat de Barcelona (UB). Treballa al Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a l'equip de Predicció i Vigilància on fa predicció meteorològica operativa i també investigació, aquesta centrada en temps violent, sobretot amb descàrregues elèctriques i pedra. També forma part del Grup de Climatologia de la UB. Abans d'entrar a l'SMC va estar treballant com a presentadora del temps en diversos mitjans de comunicació com ara a RAC1, 8TV, BTV i al Grup Flaix.
Conferència: "El temps al Palau"
Flora Grifoll
Dijous 19 d'Octubre
Llicenciada en Filologia Clàssica per la UB i en Filologia Catalana per la UdL. Porta a l'ensenyament 33 anys i és col·laboradora docent de la UOC i professora associada de la UdL.
Conferència: "Tots els camins van a roma"
Màrius Bernadó
Dijous 26 d'octubre
Ha cursat estudis de música al Conservatori de Barcelona, de Filosofia i de Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’École Practique des Hautes Études de París, i de Litúrgia a la Facultat de Teologia de Catalunya. En l’actualitat és professor d’Història de la música a la Universitat de Lleida i director del Servei Científico-tècnic Laboratori de Musicologia d’aquesta universitat. Des de les seves diverses responsabilitats professionals ha desenvolupat una important activitat de gestió cultural i difusió musical com a programador, crític i assagista. Col·labora regularment amb diversos grups i intèrprets especialitzats en música antiga com assessor en projectes de recuperació del patrimoni musical en concerts i enregistraments. Des de l’any 2012 és el coordinador de les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida.
Conferència: “Pau Casals, l’home i l’artista”
Marc Macià
Dijous 2 de Novembre
Marc Macià Farré és doctor en Història Contemporània i professor de la Universitat de Lleida i a la Universitat Oberta de Catalunya. Autor de diversos llibres i articles d’història local i cultural, recentment ha publicat Dictadura i democràcia. Les Borges Blanques (1923-1936) (2018), IEI: 75 anys (amb Manuel Lladonosa, 2018), Història del FC Borges: 1917-2017 (amb Pau Parra, 2018), o Anar al defora: Història i memòria de Llardecans (2020), entre d’altres. Membre del Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals (GRENPoC) de la UB, coordina la revista PRETÈRITA (UB), és cap del Departament de Ciències Econòmiques, Humanes i Socials de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Lleida), i és membre del Consell Assessor Científic i Pedagògic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre de la Generalitat de Catalunya (COMEBE).
Conferència: "Francesc Macià: política i societat a la Catalunya de principis del segle XX"
Sílvia Carles
Dijous 9 de Novembre
Graduada universitària en infermeria i podologia la Sílvia Carles ha aprofundit la seva formació amb diferents cursos i màsters d’especialitats com la podologia esportiva o tot el que té a veure amb les malformacions i les correccions de les diferents patologies podològiques. La Silvia també s’ha dedicat a la docència d’aquestes matèries en diferents universitats de Catalunya i també d’Itàlia.
Conferència: "Per què et fan mal els peus?"
Bruno Perez
Dijous 16 de Novembre
Perit Judicial Informàtic Forense. Disposa de diverses certificacions en Ciberseguretat internacionals. Professor de la UB del PostGrau en "Investigació del Cibercrim", i del PostGrau "Gestión de la Seguridad y de la investigación Policial" Formador en materia de ciberseguretat per cossos i forces de seguretat de l'estat i internacionals. Participa donant tallers y ponències a congressos de Cibersegureta. Divulgador i col.laborador en Mitjans de comunicació, Tv3, Catalunya Radio, RAC1, RNE-4 ...
Conferència: "Ciberseguretat"
Albert Beorlegui i Tous
Dijous 23 de Novembre
Llicenciat en Dret, col·labora des del 1994 en nombrosos mitjans de comunicació com a comentarista cinematogràfic, entre els quals actualment destaca RAC 1 amb la secció “El basar de les sorpreses” del programa «Via lliure» de Xavier Bundó. Autor de diversos articles de cinema, va ser coautor amb Josep Torrella del llibre Sabadell, Cent anys de cinema (1996), i amb Jordi Tomàs del llibre El cinema amateur a Catalunya (2009), a banda de participar en el Diccionari del Cinema a Catalunya (2006) que va coordinar Joaquim Romaguera. Ha format part del jurat en una trentena de concursos de cinema amateur. Al 2021 va col·laborar com articulista a la revista Serra d’Or. En aquest 2023 és el comissari de l'exposició "Centenaris. Tomàs Mallol i els cineastes contemporanis".
Conferència: “Cantando bajo la lluvia: el millor musical de la història”
Carme Vidal
Dijous 30 de Novembre
Llicenciada en filologia catalana i en filologia germànica. Ha fet un màster en llenguatge i teoria de la comunicació a la Universitat de Bolonya i un postgrau en tècniques i mitjans de comunicació a la Universitat de Lleida. També ha fet un màster en sintaxi del discurs a la Rupercht Karl Universität Heidelberg. Ha estat cap del Servei Editorial de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida (1988-2000), del quan en fou directora del 2000 al 2006. Col·labora setmanalment al diari Segre i ocasionalment al setmanari El Temps. També ha estat col·laboradora setmanal del diari La Mañana (1999-2006). Participa en tertúlies radiofòniques i televisives. Actualment és també la comissària de l’ any Vallverdú.
Conferència: "Josep Vallverdú. Vida i obra. D' Indíbil i la boira a mosaic de tardor "
Pol Avinyó
Dilluns 4 de Desembre
Historiador musical del Gran Teatre del Liceu i crític d'òpera. El Liceu recupera la producció que obria de nou el teatre després del catastròfic incendi del 1994. Signada per Núria Espert, l’òpera se situa a la ciutat imperial de Pequín, on la princesa Turandot protegeix la seva virginitat sota un jurament: només es podrà casar amb aquell home de sang reial que resolgui tres enigmes que ella mateixa dictarà. Qui fracassi morirà. Una escenografia monumental, evocadora i orientalista, i un entorn summament rígid i opressiu, ple de bellesa i equilibri formal, amplifiquen l’èpica de la història.
Conferència: "Turandot"
Jordi Camins
Dijous 14 de Desembre
Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona, és Màster Tècnic per l'Institut d'Estudis Superiors Econòmics i d'Assegurances (INESE), professionalment s’ha dedicat en el passat a l’administració d'empreses, i des de fa molts anys a la Glaciologia (la ciència que estudia el gel), a la formació didàctica i a la divulgació dels efectes que el canvi climàtic causa a tot el planeta. Com a Observador glaciòleg, entre els anys 1982 i 1985 va inventariar i catalogar la totalitat de les glaceres dels Pirineus, fent-ne fins avui el seguiment constant de la seva evolució. Amb motiu d’aquests treballs i de la tasca divulgadora, ha estat guardonat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Conferència: "Volcans i gel de l'infern"
Marta Giné
Dijous 21 de Desembre
Llicenciada i doctorada en Filologia per la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat la seva carrera professional a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Lleida com a Catedràtica de Traducció, especialitzada en la traducció de la Literatura francesa. Ha estat convidada a impartir docència a la Universitat de la Sorbonne i a la Universitat de Saint-Étienne. Ha fet recerca especialitzada sobre la literatura del segle XIX, la Literatura comparada i estudis d’història de la traducció literària. . També ha traduït diversos llibres de literatura francesa al català i al castellà, com ara Musset, Gautier, Villiers de l’Isle-Adam, Jouhandeau. La seva darrera traducció és Les amistats perilloses. Marta Giné ha desenvolupat darrerament una tasca de creació literària i ha obtingut el premi de poesia “Paraules a Icària” (2016), modalitat I anem de fred en fred, sense pensar-hi. Edicions Saragossa, Barcelona, 2017.
Conferència: "De la festa de la llum a la festa del Nadal"